25-04-4

De Zelfredzaamheidsradar

Wat is het?

 

De ZelfredzaamheidsRadar is een instrument om zelfredzaamheid in kaart te brengen en eventueel te bedenken hoe je die kunt verbeteren. Met een handig trucje, een hulpmiddel of met slimme technologie. De ZelfredzaamheidsRadar heeft 15 domeinen (continentie, aankleden, mobiliteit, leervermogen, enzovoorts) die je een cijfer kunt geven  (tussen 1, helemaal afhankelijk, en  een 5, 100% zelfredzaam). Bij elk domein staat een korte toelichting, bijvoorbeeld bij continentie: ik ben in staat mijn eigen toiletgang te regelen en bij lichaamshouding: ik kan zelf een prettige zit- of lighouding aannemen.        

Deze radar kan een professional samen met de  client invullen; maar op Scouters kun je dat ook zelf doen, digitaal. Dat is nog eens gemakkelijk. Bovendien kun je dan bij een lagere score, of gewoon uit interesse, doorklikken naar een bestand ‘vol’ met tips, hulpmiddelen, trucjes en weetjes.

Als je tevreden bent met de huidige situatie, is dat natuurlijk prima. En als er veel domeinen zijn waar je misschien iets kunt verbeteren? Kies uit wat JIJ graag wilt! Bijvoorbeeld: een hulpverlener kan wel vinden dat je anders moet eten omdat je afvalt. Jij vindt het misschien wel fijn als de kleding wat ruimer zit, omdat dat gemakkelijker is met (zelf) aankleden 😊 In dat geval zal het de hulpverlener vast niet lukken, om je anders of meer te laten eten.

 

 

 

De Radar invullen


Ik was al lang van plan om de Radar eens in te gaan vullen, tenslotte ben ik al een paar jaar vrijwilliger bij Scouters (blog 23-11-3). Maar… HOE doe je dat? Als ik zelfredzaam ben MET een hulpmiddel, moet ik dan een 5 invullen (helemaal zelfredzaam), of moet ik dan wat lager scoren?

E-learning  en / of  naar een filmpje kijken.

Ik besloot eerst de e-learning Zelfredzaamheidsradar  te maken. Daar leerde ik hoe je de radar moet invullen, en dat het niet zo belangrijk is of je een 1, een 3  of een 5 scoort. Het gaat er om dat je signaleert dat er mogelijkheden liggen om de zelfredzaamheid te verbeteren.

(De andere antwoorden zoek je zelf maar op, het is niet handig als ik ze hier allemaal al vertel).
Je kunt ook naar een filmpje over het invullen kijken.

Daarna vulde ik de radar in. Na afloop kon ik de radar opslaan voor mezelf, ik kreeg een pdf met mijn naam en een datum. Handig om eventueel later te vergelijken, als je je zelfredzaamheid nogmaals wilt beoordelen. Iets vergeten in te vullen? Dan vul je hem nogmaals in, en sla je je werk opnieuw op. Het wordt verder nergens bewaard of zo, de privacy is dus niet in gevaar.

3 tabbladen

Als je de radar op wilt slaan, komt er een keuze tussen opslaan of eerst afspraken vast leggen, dan kun je dus nog wel van alles invullen, wat je zou willen verbeteren. Je kunt ook de knop helemaal bovenaan gebruiken – afspraken vastleggen. Daarnaast is het tabblad tips&tricks. Met een enorme veelheid aan tips, om zelfstan-diger te worden!  Na opslaan, downloaden en afsluiten kun je de radar niet meer aanpassen. Jammer. Het zou fijn zijn om dat wel te kunnen.

Want bij de tips  voor veilgheid zag ik de “checklist blijf overeind, voorkom vallen” . Die heb ik gedownload en ga ik lezen. Dat kan ik niet meer invullen bij de afspraken. Ik kan de radar wel opnieuw invullen natuurlijk, zoveel werk is dat niet 😊 Kan ik meteen ook de tikfouten er even uit halen 😊

Tips

Als je doorklikt naar de tips krijg je krijg je diverse lijstjes; klik je daarna op de gele of blauwe knoppen, krijg je meer informatie te zien. Een paar voorbeelden vind je op de foto’s hieronder

Mijn Radar

 

Zelf heb ik ingevuld bij welke domeinen ik een hulpmiddel gebruik of hulp krijg. Dat hoeft waarschijnlijk niet. Maar als ik het over een halfjaar of een jaar nog een keer invul, kan het voor mij zelf handig zijn te weten welke hulpmiddelen ik nu al heb  of gebruik.

 

Probeer het zelf ook eens. Het geeft vast wel een goed overzicht van je zelfredzaamheid!

Jouw Resultaten Zelfredzaamheidsradar Pdf
PDF – 820,8 KB 3 downloads
Zrr Intro Artikel Dm Pdf
PDF – 562,8 KB 2 downloads