dN 09.02.18-2

Paul de Nooij en Betty - 2e pagina

 

Paul en Wim hebben het bedrijf Jan de Nooij B.V. voortgezet en later hun beide zonen, Jan (mijn vader), zoon van Wim en Christiaan, zoon van Paul. Bron: Jan Willem. 

Familiebedrijf - Smederij Bennekom

Heleen, Jantine en Christiaan de Nooij: ‘Dagelijks leven verweven met het bedrijf van vader’

30 juli 2023 om 07:33 Historie

BENNEKOM ,,Om de grote kastanjeboom is de ingang.” Zo ‘loodste’ Christiaan de Nooij uw verslaggever naar de ingang van de voormalige Smederij De Nooij aan de Veenderweg. Voor een niet-Bennekommer was dat nodig, maar voor een echte Bennekommer allerminst, want niet alleen de markante kastanjeboom is een begrip, maar zeker de smederij van de familie De Nooij. Wie kunnen daar beter over vertellen dan de zussen Heleen (70) en Jantine (67) de Nooij en hun broer Christiaan (64). Het ophalen van herinneringen wordt vervolgens een ‘stortvloed’ van ‘De Nooij-anekdotes’.

door Dick Martens

Gezeten aan de lange tafel in de voormalige smederij zijn broer en zussen al direct weer kind. Heleen: ,,Hier scharrelden we over de rollende ijzeren buizen, een spelletje dat in deze tijd echt niet meer zou mogen. Ondertussen werd hier gelast en mocht ik door ‘de kap’ weleens meekijken.” Heleen was al snel ‘werkneemster’. ,,Vanaf mijn 10e werkte ik al mee op kantoor, werd ik al ingeschakeld om de telefoon op te nemen en om de jongens van een ‘boorbadje’ te voorzien als ze weer eens een splinter in hun oog hadden gekregen. Allemaal zaken waardoor je toen al één was met het bedrijf.” 

 

 

FAMILIEBEDRIJF

 

Het was Jan de Nooij (08.02.25) die zich begin 1914, aan de Krulweg, als smid in Bennekom vestigde. Op 13 mei 1940 wordt Jan dodelijk getroffen door vliegtuigkogels tijdens een luchtgevecht boven Bennekom. Zijn zonen Wim (09.02.15)  en Paul  (09.02.18) nemen de zaak over, maar vlak voor de bevrijding worden woonhuis en bedrijfspand, gevestigd aan de Veenderweg, getroffen door een V1-bom. In 1946 wordt het pand herbouwd en tot 1969 blijft het familiebedrijf er gevestigd. In 1969 vond de verhuizing naar het Hackfortsgoed plaats. Het pand aan de Veenderweg werd nog gebruikt door verkeersbordenfabriek de Kruijff en meubelfabriek de Weijer.

VERWEVEN

Jantine heeft nog heldere herinneringen aan de ponsmachine. ,,En al die prachtige zilveren restjes op de grond. We woonden naast het bedrijf, je doet mee in het bedrijf, je groeit er langzaam in op, samen met de kantoormeisjes of vertegenwoordigers, die koffie kwamen drinken of meeaten. Je dagelijks leven was eigenlijk voortdurend verweven met het bedrijf van je vader.” 

 

We gaan hier niet meer weg

Voor beide zussen is dat nog steeds ‘een beetje’ het geval. Zij wonen alweer een aantal jaren in de woonhuizen grenzend aan het bedrijfspand. Christiaan, die later samen met neef Jan het familiebedrijf overnam, heeft ook mooie herinneringen ‘aan vroeger’. ,,Als ‘jochie’ werkte ik ook al mee, in de spuiterij en in de smederij. Ik heb bewust gekozen om het mooie bedrijf voort te zetten. Altijd met overgave en plezier en ruim 43 jaar lang. Ik heb het vervolgens verkocht.” De beide zussen hadden die behoefte niet; Heleen stapte ‘in de mode’ en Jantine ‘in het onderwijs’, maar beiden wonen al wel weer in het gemeentelijk monument wat de woningen en het bedrijfspand zijn. ,,We gaan hier niet meer weg.”

 

Over de beginperiode van de Smederij  (tekst en foto's)

dN 08.02.25

In de Familiekroniek wordt de smederij ook genoemd, in de hoofdstukken FK 02c  en FK 06