Dagboek van Parki 

2024-01 Slim horloge (en de StrivePD app)

Afgelopen zomer was ik al bijna gezwicht voor de aanschaf van een smartwatch, want ik een wandelaar op zijn horloge zag kijken, of hij links af of rechtdoor moest. Wouw. Gaaf! Maar ach, met mijn ‘moeilijke vingers’ kon ik die kleine priegelknopjes natuurlijk toch niet bedienen, dacht ik..

Toen riep iemand op het Parkinson forum (om mij onnavolgbare reden heet dat community) op om de StrivePD app te gebruiken. Deze Amerikaanse app is gekoppeld aan de apple watch, en registreert diverse parkinson-symptomen. Een andere gebruiker reageerde, dat ze dankzij de app meer inzicht had gekregen, in wanneer bepaalde symptomen zich voordoen.

Mijn klacht over de kleine knopjes weerlegde ze met “je kunt hem ook met je stem bedienen”. O! Wouw!

Een paar dagen later, op een dinsdag liet ik me voorlichten in een winkel, en kocht uiteindelijk mijn eerste slimme horloge.

Voor de handleiding had ik niet meteen tijd, maar een paar dingen instellen, (gelukkig via de knoppen van de iPhone) lukte wel. Leuk om in te vullen of je de digital crown beneden of boven wilt hebben, terwijl ik nog geen idee had wat dat was…. Nou ja, dat is typisch ik. Eerst proberen en pas als het niet lukt een handleiding raadplegen. Dan weet ik waar ze het over hebben 😀

 

Het klokje is een verbazend en bijzonder ‘speelgoed’, vol met kunstmatige intelligentie. Woensdag na een fietstochtje stapte ik een huis binnen. Ik had onderweg wat getik op mijn pols gevoeld. Na het uitdoen van mijn jas keek ik op het kloppende horloge en las: “je hebt gefietst, leg je fiets aan de ketting!”

 

Nou ja zeg! Ten eerste had ik dat natuurlijk al lang gedaan. Mijn tweede emotie was “waar bemoeit dat ding zich mee” en de derde… “hoe vertel ik hem dat ik dat allang gedaan heb!”. Dat laatste leerde ik twee dagen later, toen ik eindelijk een soort handleiding op internet ging lezen.

 

Donderdag tikte het klokje namelijk ook aan mijn pols ‘ik denk dat je een work-out aan het doen bent’. Ik was inderdaad buiten aan het lopen. Een tik op het scherm activeerde iets. Toen ik stopte,  ging het horloge na een tijdje op pauze. En toen ik terugliep naar huis bleef hij daar… geen idee hoe ik het niet-altijd-even-slimme-klokje  van die pauze af moest helpen.

Vrijdag kon ik gericht de handleiding lezen en wist ik welke vragen ik beantwoord wilde zien. Dan onthoud ik de antwoorden ook beter.

Ik wil beslist niet dat zo’n computertje de baas wordt over mijn leven. Na de zoveelste opmerking over handen wassen schakelde ik iets uit, waarop ik het verzoek kreeg om die functie ‘handen wassen’ weer in te schakelen. Nee dus 😀

Drie kwartier voor mijn ingestelde bedtijd gaat er een belletje, dat ik moet ontspannen. Dat mag. Bij mij gaat de PC uiterlijk een uur voor het slapen uit. 🤓

Het slimme klokje laat me ook (via de gezondheids apo op mijn mobiel) zien hoe ik slaap, welke slaapfasen ik doormaak, of ik asymmetrisch loop, wanneer ik tremor heb, enzovoorts. En met die informatie ben ik wel blij. Informatie over paslengte,  gemiddelde loopsnelheid en hartslag vind ik ook wel grappig.

Als het klokje niet meer verstopt zit onder dikke truien en jassen ga ik de navigatie ook uitproberen. O ja, af en toe ‘praat’ het ding. Misschien dat ik dat zonder al die kleding ook kan verstaan 😀

 

De StrivePD app vraagt me elke dag in te vullen welke doelen ik wil behalen, om me aan het eind van de dag te vertellen of ik deze wel of niet gehaald heb. Daar begin ik niet aan. Dus laat de me app me ’s avonds weten dat ik geen doelen heb behaald. Of ik nu één, twee of zes ‘workouts’ gedaan heb maakt niet uit. Want ik had ze niet als doel gesteld.

De registratie van tremor en dyskinesie (Dyskinesieën zijn onwillekeurige bewegingen) wordt wel door de StrivePD app geregistreerd lijkt het, dus dat is wel waardevol.

In deze blogs komt het horloge ook voo:

2024-06 hart

2024-06 hitte