SN 09.28B Joh 7h

Johan Snoek - vervolg

Joh 7h V1 Vanunu. Waarom stak Johan veel tijd in hem?  Eerste artikel van Johan over vanunu 1987. Pamfletten. 2 brieven met infotmatie 2000 en 2002. visitekaartje Vanunu 2000

Joh 7j V2 - 2004 brief met adres v vanunu; 2004 brieven aan Vanunu

Joh 7k V3 - krantenartiekelen over Vanunu

Joh 7m V4 - brieven aan en van Vanunu; 2012 een heel lange brief aan Vanunu (Johan hoopte dat de geheime dienst deze ook zou lezen)

Joh 7n V5 - kranten artikelen 2012 over Gunter Grass en plan om artikel te schrijven over Gunter Grass en Vanunu

Vanunu. Waarom stak Johan veel tijd in hem?

Uit 'Kleur bekennen'  Autibiografie 1992 (JMS 1)

Mordechai Vanunu is de Israëlische atoomtechnicus, die bijzonderheden over Isaëls
atoomwapens onthulde in een Engelse krant. Hij werd daarop door Israëlische geheime agenten eerst uit Engeland naar ltalië gelokt en toen ontvoerd en naar Israël overgebracht.
Daar stond hij terecht achter gesloten deuren. Hij werd, na maandenlange opsluiting in een isoleercel met de tv-camera en de lampen dag en nacht aan, veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. 

 

Tijdens een bezoek aan Israël heb ik een aantal mensen die Vanunu kenden - waaronder zijn advocaat - ontmoet en daarna een aantal artikelen over hem geschreven. Iemand vroeg me: “Je voelt je kennelijk sterk bij Vanunu en zijn lot
betrokken. Waarom?”
Ten eerste uiteraard vanwege de zaak waarvoor hij terecht staat. De aanwezigheid van atoom-wapens in het Midden Oosten zou voor ons allen een nachtmerrie moeten zijn.

Indertijd heb ik betoogd (Trouw, 31.3.1988), dat dit niet alleen geldt indien bijv. Irak in het bezit van de atoombom zou zijn, maar ook wat betreft Israëls arsenaal aan atoomwapens.

Maar helaas is het feit dat Vanunu christen werd voor velen in Israël - die om bovengenoemde twee redenen zijn bondgenoten zouden moeten zijn - een reden om desondanks niet voor hem op te komen. Ook daarom - zo vind ik - mag hij aanspraak maken op onze steun; niet dus vanwege het feit op zichzelf dat hij christen werd.

 

Een mens is niet machteloos, dat liet Vanunu ons zien. Toch voel ik me onmachtig, want wat kun je doen voor een man als Vanunu? Eens per maand stuur ik hem een prentbriefkaart. Het is mijn voornemen, dat vol te houden zo lang ik leef; en zo lang hij leeft en gevangen zit. Het is me niet bekend, of die prentbriefkaart hem bereikt. Zo
ja, dan is het voor hem een teken, dat hij niet vergeten wordt; maar ook indien niet,
dan nog is zoiets niet zinloos. Want in ieder geval helpt het mij, om hem niet te vergeten.

Eerste artikel Johan over Vanunu januari 1987

December 2000 - Verzoek om informatie en dec 2002 dank donatie

2000 visitekaartje Vanunu

Uit Johans' archief - diverse pamfletten

ongedateerd, ongeveer 2000

2004