Fietsvakantie mei 2023 - De Flamingo route
Dit jaar kennen Anneke en ik elkaar vijftig jaar, we begonnen in september 1973 samen de A-opleiding in het Diakonessenziekenhuis in Utrecht. Anneke stelde vorig jaar voor, om dat te vieren door samen iets leuks te doen, en dat werd deze fietstocht. Al in januari zocht ik informatie over de route, vond de gps route, zie site hieronder. Met behulp een schematisch kaartje dat ik ook op internet vond, zochten we logeeradressen van Vrienden op de Fiets en boekten die. Anneke en Peter wonen in Spork, vlakbij Aalten. Ik besloot een deel van de weg naar hen toe te fietsen. Niet de hele route, want vorig jaar was ik de derde dag enigszins uitgeput (zie
blog aug 2022.) De korte versie van dit dagboek lees je op blog mei 23 fietsvakantie
Omdat ik sinds ruim twee jaar de diagnose Parkinson heb, was ik benieuwd, of ik zo'n lange tocht nog aankon.
FLAMINGOROUTE
boven: schematisch kaartje van de route
links: Schermafbeelding van de GPS route
De route slingert langs de grens en loopt dus deels in Nederland en deels in Duitsland. Er is redelijk wat informatie te vinden op internet, onder andere hier
Op het eerste gezicht lijkt de naam van deze fietsroute vreemd, maar in het Zwillbrocker Venn zul je de naamgeving begrijpen. In Münsterland bevindt zich de noordelijkste flamingo-broedkolonie van Europa. De beste tijd om deze vogels te zien is van maart tot juli, en als het broeden succesvol verloopt zelfs tot september. Ze overwinteren op het IJsselmeer en in de Rijndelta.
De Flamingoroute is 450 kilometer lang en slingert door het Duits-Nederlandse grensgebied tussen Enschede en Borken. Je komt door vele natuurgebieden en langs leuke dorpjes. In veel van de beschermde gebieden leven bijzondere planten en dieren. Naast flamingo's zijn hier bijvoorbeeld blauwe heikikkers en zeldzame planten zoals de prachtige moerasgentiaan te vinden. Zie verder op deze site.
Op deze site kun je ook de GPS van deze fietsroute vinden.
Fietsen in Duitsland
Je merkt het hier helemaal niet, als je de grens passeert. Behalve aan de borden (in Duitsland zijn de fietsknooppunten rood in plaats van groen, de borden met een rood fietsje wijzen de weg naar een volgend knooppunt) en aan de aan- of afwezigheid van je internet op je mobiel. Op mijn mobiel heb ik in de grensstreek in Duitsland geen bereik. Gelukkig heeft de TOPO Gps app geen internet nodig onderweg. Je moet hem wel met internet of wifi aanzetten. Ook voor het opslaan van je gereden route heb je internet of wifi nodig.
O ja, het gebruik van een fietshelm in Duitsland schijnt verplicht te zijn.
Fietsknooppunten in Duitsland vorig jaar ingevoerd
Blijkbaar zijn de Fietsknooppunten in Duitsland vorig jaar (2022 dus) ingevoerd of herzien. In Gesher kwamen we een paar Nederlandse fietsers tegen, die een route wilden fietsen met een boekje uit 2021. De knooppunten uit het boekje waren er niet meer; en de nieuwe knooppunten hadden ze niet. Een mobiele telefoon wel, maar geen GPS app waar de knooppunten op stonden. We hebben ze geadviseerd een goede kaart te kopen. Gesher was vrij groot en Anneke had een boekhandel gezien.